Izbira smuči

Ko se odločamo za nakup opreme, je dobro vedeti, da tek na smučeh predstavljata dve tehniki teka – klasični in drsalni.

Klasična tehnika predstavlja tradicionalno tehniko teka na smučeh. Gibanje je podobno hoji, tehnika je primerna za začetnike. Ponavadi tečemo po urejenih progah, kjer se uporablja ožje smuči. Lahko pa se klasična tehnika uporablja tudi na neurejenih progah in takrat uporabimo širše smuči.

Pri drsalni tehniki (skate) je gibanje podobno kot pri rolkanju ali drsanju. Drsalna tehnika je primerna za tiste, ki si želijo hitrosti tudi na tekaških progah. Smuči so krajše, palice daljše in tudi tekaški čevlji so drugačni kot pri klasičnem teku. Drsalno tehniko uporabljamo izključno na urejenih tekaških progah.

LOK SMUČKE (angl. CAMBER)

Lok pri tekaški smučki je ključen del vsake smučke. Smučka je narejena tako, da sta zaradi ukrivljenosti smučke konica in rep smučke dvignjena. Zelo pomembno je, da vsak tekač izbere pravo trdoto loka. Pravilna izbira nudi boljši oprijem, smučka je bolj odzivna, tekaču pa tako ponuja lažji tek in večji užitek na snegu.

Pri klasični tehniki teka se lok, na katerem je maža, ob pritisku tekača dotakne snega, s tem pa omogoča tekaču boljši oprijem in odriv v naslednji korak. Neustrezna izbira ne omogoča optimalnega oprijema in posledično uživanja pri teku. Trdota loka se določi glede na težo tekača in njegovo predznanje.

Pri drsalni tehniki pa trdoto loka določajo trije dejavniki – teža tekača, snežni pogoji in predznanje tekača.

Mehki upogib loka je namenjen tekačem z manjšo telesno težo. Trši upogib loka izberejo tekači, ki so bolj eksplozivni in težji. To je tudi smučka, ki se najbolje obnese v težkih snežnih pogojih, saj je zelo odzivna.

Premehka ali pretrda smučka torej ne bo nudila dobrega oprijema in naše navdušenje nad tekom lahko kaj kmalu splahni. Zato je zelo pomembno, da se o nakupu tekaških smuči pogovorimo s prodajalcem, ki nam bo znal svetovati.

Tekaške smuči Karhu:

Karhu je prve moderne tekaške smuči izdelal daljnega leta 1916 in od takrat dalje imajo tako tekmovalni kot tudi rekreativni tekači možnost spoznati inovativnost, saj te tekmovalne smuči s skandinavskim pridihom predstavljajo višek tehnologije v smučarsko-tekaški skupini. Na smučeh Karhu je bilo osvojenih več kot 100 odličij na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Nova kolekcija ponuja popolno paleto smuči tako za tekmovalne in rekreativne tekače, kot tudi tiste, ki se šele spoznavajo s tem čudovitim športom.

Karhu Optigrip tehnologija je popolnoma nov koncept smuči za klasično tehniko teka. Patentirana nano tehnologija z imenom Optigrip omogoča uporabo smuči popolnoma brez kakršnekoli predpriprave drsne ploskve. Je plod dolgoročnih raziskav in na tisoče pretečenih kilometrov. Optigrip je preparacija drsne ploskve smuiči in je visoko odporna proti obrabi, saj obdrži svojo funkcijo najmanj 2000 kilometrov! Smuči s tehnologijo Optigrip so enostavne za shranjevanje, rokovanje in transport, saj se površina ne oprime vaših oblačil in ne pušča madežev na avtomobilskih sedežih, kot se to lahko pripeti pri običajnih voskih.

Tekaške palice:

Podjetje Start je pred nedavnim praznovalo 30. obletnico. Pričeli so s proizvodnjo tekaških maž in kmalu za tem prevzeli vodilno mesto finskih proizvajalcev. Temeljne vrednote znamke start so inovativnost, zanesljivost in odkritost. Podjetje je izjemno ponosno na svojo tradicijo in ugled, lahko pa so ponosni tudi na vrsto tekmovalcev svetovnega formata, ki na največjih tekmah znjihovo pomočjo osvaja svetovni vrh.

Pred tremi sezonami so pri podjetju Start prvič poslali na trg tudi tekaške palice, ki so že takoj izkazale za izredno dober in kakovosten proizvod v prav vseh področjih. Razvoj se neprestano nadaljuje in pred vami je nova, še dodatno izboljšana, paleta tekaških palic za sezono 2013-14.

Maže Start

Start kot proizvajalec maž in pribora za mazanje svojo kakovost dokazuje s pestrim naborom izdelkov. Natančno in strokovno izbrani artikli omogočajo odlično drsnost ali oprijem smuči v vseh vremenskih pogojih. Tako najdemo maže linij za osnovno, servisno in tekmovalno mazanje. V osnovni seriji najdemo artikle imenovane Easy (lahko). Že samo poimenovanje nam razkrije, da gre za enostavno izbiranje le-teh glede na vremenske pogoje in tehniko teka. Tako najdemo maže v tekoči, sprej ali pasta obliki. Za oprijem, pa je najbolj “vroč” artikel Start Grip Tape, ki je tudi patentiran. Grip Tape je inovativni trak, ki ga enostavno brez mazanja rok nalepimo na smuči za klasično tehniko in z njim pretečemo tudi do 200Km.

Vezi Rottefella:

Norveška Rottefella je vodilni proizvajalec vezi za smučarski tek. Patentirali so sistem NNN in so na tržišču že od davnega leta 1950.

Tekaški čevlji Alpina:

ALPINA je ugleden proizvajalec zimske športne obutve, čevlji za smučarski tek ALPINA pa so tisti, o katerih se ne neha govoriti.

Kolekcije se iz sezone v sezono nadgrajuje z uporabnimi rešitvami, tehnologijami in materiali. Vsak čevelj je zato vsak trenutek opremljen z najsodobnejšimi funkcijami na trgu, saj le tako lahko postane popoln pripomoček za zmagovanje. Velik del skrivnosti čevljev za zmagovalce in tiste, ki so na dobri poti, da to postanejo, je prav v inovativnem ter funkcionalnem oblikovanju. Da gre za edinstveni produkt, oblikovan s spretnimi rokami in na podlagi razumevanja vseh zakonitosti ter dejavnikov zimskih športov, izdelki ALPINA jasno pokažejo že na prvi pogled.